Met ingang van 2007 is het stelsel van visdocumenten verandert. De veranderingen voor de sportvissers zijn niet heel groot. Wel is een verandering dat er altijd en overal een visvergunning van de visrecht hebbende nodig is. In de meeste gevallen is dat een hengelsport vereniging. Maar het kan ook een gemeente of een beroepsvisser zijn.
Alle leden van de aangesloten verenigingen krijgen een Vispas (of jeugdVISpas, of zeeVISpas). Hieronder wordt per visdocument aangegeven voor wie dit bedoeld is.
De onderwetse documenten (zie plaatjes hiernaast) zijn definitief verdwenen. De kosten zijn in geel eronder gezet.
Voor de leeftijd geldt het jaar van die leeftijd worden.
Vispas
De Vispas is het lidmaatschapsbewijs van een sportvisser. Op de Vispas staat van welke vereniging hij/zij lid is. Tezamen met de bijbehorende ‘Lijsten van viswateren’ is de Vispas tevens de visvergunning. Er mag dus alleen gevist worden in die wateren. Verder kan er een federatieve en verenigingslijst bij zitten. Om mee te mogen doen met federatieve en landelijke viswedstrijden is ook een Vispas noodzakelijk.
De Senioren Vispas vanaf 18 jaar. ¤ 30.00 Complete Vergunning voor het vissen met twee hengels en alle aassoorten (is incl. de Sportvis Akte, voorheen Postkantoor).
JeugdVISpas
Voor jeugdleden tot 14 jaar, die willen vissen met twee hengels of op roofvis is er de jeugdVISpas. De mogelijkheden zijn gelijk aan die van de Vispas. Ook als een jeugdlid mee wil doen aan federatieve of landelijke viswedstrijden, dan heeft hij of zij een jeugdVISpas nodig.
De Jeugd Vispas van 7 t/m 13 jaar. ¤ 13.50
De Junioren Vispas van 14 t/m 17 jaar ¤ 25.00
(verenigings-)jeugdvergunningen
Veel verenigingen hebben speciaal voor de jeugd een vergunning waarmee gevist mag worden met één hengel en beperkte aassoorten. Voor deze groep jeugdleden hoeft geen afdracht betaald te worden. Dit document zal door de vereniging zelf moeten worden gemaakt.
De Jeugdvergunning ¤ 6.00 Met deze vergunning mag je alleen in de wateren van Purmerend vissen met één Hengel, met de door de minister aangewezen aassoorten, zoals brood / maden, maar niet met blinkers of pluggen groter dan 2½ centimeter of dood aas). Tevens kun je deelnemen aan alle activiteiten die de Hengelsportvereniging jullie biedt; zoals het volgen
van de Jeugdvis cursus en het meedoen aan de Competitiewedstrijden.
De Recreatievergunning Jeugd ¤ 2.00 (deze is alleen te verkrijgen bij de Hengelsportwinkelier of Clubgebouw). Met deze vergunning mag je alleen in de wateren van Purmerend vissen met één Hengel, met de door de minister aangewezen aassoorten, zoals brood / maden, maar niet met blinkers of pluggen groter dan 2½ centimeter of dood aas).
De Recreatievergunning 65 + ¤ 17.00
dat is incl. de Kleine Vispas (voorheen Sportvis Akte, Postkantoor). Met deze vergunning mag u alleen in de wateren van Purmerend vissen met één Hengel, met de door de minister aangewezen aassoorten, zoals brood / maden, maar niet met blinkers of pluggen groter dan 2½ centimeter of dood aas).
Basisvergunning
Voor de sportvisser die nu alleen vist met de Sportvisakte komt er ook een vervangend document, dit is de Kleine Vispas. Hiermee mag de sportvisser vissen met één hengel en beperkte aassoorten in een beperkt aantal wateren. Globaal hetzelfde als wat je nu mag als sportvisser in bezit van alleen een Sportvisakte. Dit beperkte aantal wateren staat ook in een ‘Lijst van Viswateren’. Hierin staan zoveel mogelijk van de huidige openbare vaarwateren. Maar deze term zal in 2007 verdwijnen.
De Kleine Vispas ¤ 9.50 (was Sportvis Akte, voorheen Postkantoor). Alleen voor bevlot en bevaarbare wateren (dat is in onze omgeving alleen het Noord Hollands Kanaal met één Hengel, met de door de minister aangewezen aassoorten, zoals brood / maden, maar niet met blinkers of pluggen groter dan 2½ centimeter of dood aas).
jeugd onder begeleiding
Zoals altijd is ook hier een uitzondering op de regels. En die regel is dat altijd en overal een visvergunning nodig is. Behalve voor jeugd tot 14 jaar, vissend met één hengel onder begeleiding van een volwassene die wel in bezit is van een visvergunning.
ZeeVISpas
De zeeVISpas is het lidmaatschapsbewijs van een sportvisser die alleen in het zoute water vist. De zeeVISpas is geen vergunning. Als iemand zowel in het zoete als het zoute vist, dan heeft hij/zij een Vispas nodig. Een zeeVISpas (of Vispas) is wel nodig om mee te mogen doen met zoute federatieve en landelijke viswedstrijden.
HSV. AFDELING XI-PURMEREND
Vraag: Vele fanatieke sportvissers zijn op dit moment lid van meerdere verenigingen. Hoe gaat dit straks in zijn werk. Betalen we allemaal de hengelsportakte die nu in de VISPAS verdwijnt straks een aantal keer?
Antwoord: In het nieuw systeem hoeven sportvissers slechts bij 1 vereniging de landelijke afdracht te voldoen. Zodra alle hengelsportverenigingen hun ledengegevens hebben aangeleverd bij Sportvisserij Nederland gaan wij bekijken wie nu lid is van meerdere verenigingen. Ben je lid van meerdere verenigingen dan betaal je de landelijke afdracht bij die vereniging die geografisch gezien het dichts bij je in de buurt is. Bij deze vereniging betaal je deze basisafdracht. Bij de anderen niet. Wel krijg je van deze verenigingen een vispas. Een en ander houdt dus in dat je bij meerdere lidmaatschappen ook meerdere vispassen gaat ontvangen.
|